pondělí 8. října 2012

Jablečný křehký koláč

V tomhle ročním období máme asi skoro každý možnost někde sehnat jablka, natož když nám roste rovnou na zahradě šest jabloní. Jablka pořád padají, dozrávají, už s nimi ani pomalu nemáme co dělat. Tentokrát jsem vyzkoušela recept na křehký jablečný koláč na plech, na kterém si pošmákly hlavně babičky, které za námi přijeli na chatu.


Recept:
400 g hladké mouky
kostka 100% ztuž. tuku
1 vejce
1/2 prášku do pečiva
11 lžic vody
1 lžíce octa

Postup:
Tuk nastrouháme nahrubo, přidáme všechny zbylé ingredience a vypracujeme hladké těsto. Polovinu rozválíme na vále na velikost plechu, plát dáme do plechu vyloženého pečícím papírem, na něj poskládáme nastrouhaná jablka, na ně skořicový cukr a rozpuštěné máslo, nakonec vyválíme na vále druhou polovinu a tou přikryjeme jablka. Přebytečné okraje zamačkáme dovnitř, kdyby byly hodně velké, utrhneme je a dáme ptáčkům nebo prasátkům. Pečeme, dokud těsto nahoře nezezlátne, potom přikryjeme alobalem a ještě dopékáme, aby byla jablka pořádně propečená. Vychladlý pocukrujeme moučkovým cukrem a opatrně krájíme na čtverečky/obdélníčky.
Tipy: Pod jablka můžeme dát strouhanku nebo strouhané piškoty, aby těsto nevyteklo.
         Koláč nakrájíme úplně vychladlý, protože se těsto drobí.

P.S.: Fotku dodám co nejdřív, momentálně mám problémy s baterkami a nabíječkou.

1 komentář:

  1. Baterky a jejich problémy :D Často se mi taky stává, že když je nejvíc potřebuju, odmítnou mi posloužit :D Každopádně i bez fotky to zní moc dobře!

    OdpovědětVymazat