Pamatuji si, když jsem ještě chodila na první stupeň základky, že mamka vždycky kupovala v pekárně takové zavinuté těsto, plněné skořicí.. Nejradši jsem na nich měla to odlupování, pěkně vrstvičku po vrstvičce. Nedávno jsem našla recept, který nebyl na takové ty klasické šneky z listového těsta, ale právě na tyhle kynuté. A to bych nebyla já, abych recept hned nevyzkoušela. Za moje okolí musím říct, že se docela povedly.
Recept:
700 g hladké mouky
40 g droždí
100 g cukru krupice
špetka soli
1 vejce
340 ml mléka
Skořicový cukr na náplň
Máslo na potření
Postup: Ohřejeme si mléko, do kterého rozdrobíme droždí a přidáme trochu cukru a necháme vzejít kvásek. Mouku smícháme s cukrem a solí, přidáme vejce a nakonec nalijeme do směsi kvásek a mléko (mléko opatrně, kdyby ho bylo moc - těžko ho pak "odlijete" :D). Těsto si rozdělíme na víc kusů, každý vyválíme do obdélníku, který posypeme skořicovým cukrem a zamotáme. Roládu nakrájíme na kolečka, jejichž střed mírně vytlačíme pomocí rukojeti od válečku nebo druhým koncem vařečky. Pokládáme na pečicí papír, upečeme ve vyhřáté troubě, po vyndání z trouby potřeme rozpuštěným máslem.
Fotka je taková podivně potemnělá, ale co - vždyť stejně bude za pár dní Haloween.
Ahoj Bibi, šneky dělávám z listového těsta a tyhle z kynutého vypadají také moc dobře!!!
OdpovědětVymazatJé, já je chtěla už strašně dlouho zkusit! Ale fakt dlouho.. A ještě na ně nebyl čas :/ Ale udělám si je na vánoce! :)
OdpovědětVymazatkrásný :) cítím tu vůni až sem
OdpovědětVymazatÓ, Bibianko, ty umíš v člověku probudit všechny chuťové buňky...skořicový luxus! ;-)
OdpovědětVymazatVivi
Aho Bibi, z kynutého těsta dělám často závin nebo bábovku se skořicí. Šneky se ti povedly. :-))
OdpovědětVymazatikdyž skořici moc nemusím, skořicový šneky mám ráda, divný :))
OdpovědětVymazat